Puro silindir şeklinde soluklmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içre duman sunumçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde soluklmış solukcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solukcı yaprak üstelik, esnek ve uysal bir mimarida olmalı, kılıklı bir aromaya ve nizamlı yanmayı esenlayacak canipıcı özelliğe iye olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabil ülkelerin bulunmuş olduğu iklim kuşağında yetineşelendiren, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede soluklmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan mazitir. Bu dile de Latince “pümoskof gâvuru” (saf masum yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden mimarilmış” demeında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk misil TDK sözlüğünün 1955 yılındaki yumruksında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde az çok yüce miktarda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabil ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en esen purolar olarak nitelendirilseler de birgeniş mahir Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro içer en özen etmesi gerekilen şey mevsuk bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet mevsuk bir nemde değil ise purolarınız ne denli birinci sınıf yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız sefa yada zevk maatteessüf mutlak hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tüp vb. cümle hıfız ve taşıma enstrümanları haddizatında puronun nemini saklamak ve içime anık varmak içindir. Tabi bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her dönem ülkü rutubet değerlerinde saklanmaktadır. Evet ülkü puro rutubet değerleri nelerdir bir zaman da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 rutubet değerleri arasında içilen bir puro ülkü rutubet değerlerinde içiliyor ikrar edilebilir. Kimine bakılırsa %65 azca yada %75 çok muş kabil görülsede haddizatında bu rutubet değerleri de kimisine bakılırsa gayet amelî ve içilebilir en aliyyülâlâ değerlerdir. Burada rutubet in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi rutubet değerlerinde purodan sefa aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro içmeyi çok severken sair bir erkek bu rutubet değerinin puroya günah edilen bir ayar bulunduğunu ve katiyen içilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de haklıdır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Dikkat edilmesi gereken şey %65 zirı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla beraberinde bu %10 luk rutubet ayrımı arasında gidip gelmeden cümle aynı rutubet değerlerinde puronuzu mıhlı tutmanızdır. %5 ve üstü bir rutubet değkonuimi purolarına mazarrat verebilir. Böyle bir değiş yapacaksanız bunu olanaklı olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet rutubet değerlerinden bahsettiğimize bakılırsa bu rutubet değerleri neyi değkonutirmektedir sanarak soracak olursanız kısaca ifham etmek gerekir ise puro da rutubet kıymeti arttıkça purodan allıkınan aroma artar, tütün azalır ve içimi zorlaşır, rutubet kıymeti azaldıkça tütün artar, içimi kolaylaşır ve allıkınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde kalmak istiyorsanız buna dönem ve deney ile hüküm vereceksiniz. Size sima en esen ayar bu ve bu değerde içmelisin dememeli çünkü puronun rutubet değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine müstakbel olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Bayağıdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek natürel buharlaşma ile humidor içerisine rutubet vererek purolarınızın nemlenmesine imkân esenlar. İÇerisindeki köpük kabil siyah husus vasati 6 ay içerisinde konulevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Ortalama %70 rutubet verme üzerine yerleşmiş bu mekanizma sıcaklıktan özgür olmadığı için belli başlı bir dönem içerisinde sıcaklarda rutubet enseışı yada soğuklarda humidor içre rutubet azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu merkez bir nemlendirici kullanıyorsanız olanaklı olduğunca çokça alev değkonuimi sıfır ortamlar seçmeye çallıkışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabil %70 rutubet kıymeti kurmak için tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakılırsa daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu ayar iyileşmesi vasati %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içerisinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kabil çallıkışırlar ve kontrollü bir şekilde rutubet vererek ortamı %70 neme getirmeyi amaçlarlar. şayet derdiniz yüce rutubet olabilir ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o dönem sair nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü yöntem Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki deniz haznesindeki üstteki bir fan muavenetı ile humidor içerisine dağıtılır ve rutubet in durmadan ayarlanan rutubet seviyesinde kalması esenlanır. Örneğin rutubet değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki rutubet kıymeti bu seviyenin şeşna düştüğünde fan çallıkışmakta ve istenen rutubet kıymeti gelmesi iile beraberinde tekrar durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek için en esen yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır.
En on çısoy son yöntem ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir çevrilme yaratmış ve hem rutubet ittihaz hem rutubet verme özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya sarrafiyelamıştır. şeb gün yada sezon geçişleri esnasında oluşan rutubet dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en sağlık bir şekilde saklanmasına imkân sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, gıda, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor istihzar ötekiler ise puro nemlendirme için kullanılmaktadır. ayrıca Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem az hemde yüce rutubet değerlerinde çift taraflı çallıkışarak mıhlı bir rutubet kıymeti esenlamasıdır.
Bunlarında haricinde humidor içi fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve cümle puroların aynı nemde ve daha esenlıklı olmasını esenlamaktadır.